Diamantové baterie využívají jaderný odpad a bez nabíjení mohou poskytnout energii na neuvěřitelných tisíc let

Diamantové baterie využívají jaderný odpad a bez nabíjení mohou poskytnout energii na neuvěřitelných tisíc let

Jak by se vám líbila představa, že už nikdy v životě nebudete muset nabíjet, nebo dokonce ani vyměňovat baterii? Mohlo by se to stát skutečností, protože skupina vědců z Bristolu vyvinula jedinečné nukleární diamantové baterie, které se samy nabíjejí a dokážou zařízení napájet klidně i tisíc let.

V naší době se produkuje velké množství nebezpečného radioaktivního odpadu. Ten se zpracovává a likviduje velmi složitě. Nicméně jaderná energie je stále považována jako čistý zdroj energie. Ovšem z jiného důvodu, než si asi myslíte. Tím je to, že neprodukuje žádné emise oxidu uhličitého. Ale dnes se jedna skupina vědců pustila do toho, jak efektivně využít tento odpad a ještě z toho udělat něco pro lidstvo.

Mohlo by vás zajímat:  V době drahých energií se hodí jakákoli pomoc. Chytrá zařízení pomohou ušetřit na teple i elektřině

Projekt diamantových baterií započal již v roce 2016

Projektu diamantových baterií se vědci začali věnovat již v roce 2016. Přišli s opravdu zajímavým vynálezem. Vyvinuli totiž zařízení, které je poháněno beta rozpadem jaderného odpadu. To vzniká tehdy, když atomové jádro disponuje nadbytkem částic a ty uvolňuje pro získání větší stability. Přitom generuje ionizující záření, jehož součástí jsou vysokorychlostní a vysokoenergetické elektrony. Ty jsou známy jako zmíněné beta částice.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se tato baterie vyrábí?

Tato baterie se vyrábí nanášením par. Tento postup se využívá také při vyrábění umělých diamantů. Za pomoci radioaktivního metanu vědci upravili tento proces a díky tomu může výsledný produkt fungovat jako zdroj nebo polovodič. Na konci tohoto procesu vznikne baterie s dlouhou výdrží, která se dokáže sama nabíjet bez jakéhokoliv dalšího přídavného zdroje. Takto funkční by dle všeho dokázala být klidně i tisíc a více let.

Mohlo by vás zajímat:  Sahara nabízí ideální podmínky pro vybudování solární elektrárny. Velkolepý projekt by mohl vyřešit energetickou krizi

Již existuje funkční prototyp. Prozatím pouze pro zařízení, která nespotřebovávají velké množství energie. Okolo roku 2024 se plánuje výzkum zaměřit na náročnější zařízení.

Zdroj: https://www.thebrighterside.news/post/scientists-turn-nuclear-waste-into-diamond-batteries-lasting-1-000-s-of-years