28. 11. 2021

Jak bude chutnat maso ze zkumavky?

Vědci v Hongkongu vyrobili umělé maso, které se velmi chuťově podobá rybímu. Jedná se o krok, která má zamezit velkým změnám klimatu, které mohou být v konečném důsledku velmi nebezpečné pro celou planetu.

Ryby v laboratoři jsou rychleji připravené na talíři

Jak uvedla spoluzakladatelka Avantu, což je startup v Hongkongu, který se zaměřuje právě na umělé rybí maso, produkce ryb v laboratoři je rychlejší než tradiční chov ryb. Většina ryb se musí chovat jeden až dva roky, než je připravená na zabití a následnou úpravu na talíři. Divoké ryby žijící v řekách potřebují ještě více času. Vědcům v Asii ale trvalo dva měsíce, než vytvořili 10 filetů z ryb.

A jak taková výroba rybího masa funguje v praxi? Buňky se odeberou z ryb a jsou umístěné do bioreaktoru. Poté se krmí minerály, glukózou, vitaminy a bílkovinami. Hlavní vědec Mario Chin prozradil, že je to velmi podobné procesu vaření piva nebo výroby obyčejného jogurtu. Každá dávka masa je stejně kvalitní, protože je maso vyrobené stejným způsobem. Další výhodou umělé vyrobeného masa je cenová stabilita. Laboratoř ho vyrobí jen tolik, kolik je potřeba na trhu.

Do roku 2040 budou umělé masné výrobky představovat až třetinu trhu s masem

Tím, že se bude maso vyrábět uměle, se zajistí dodávka, což je velmi důležité, jak ukázala pandemie před dvěma roky. V prosinci loňského roku došlo k prodeji umělého masa v Singapuru. Ten jako první na světě povolil tento prodej, ale odhaduje se již nyní, že umělé masné výrobky budou velkou součástí trhu s masem. Podle prognóz by se mělo jednat o celou třetinu veškeré výroby masa.

Budoucnost je ve vytvoření alternativních možností. Umělé maso bude chutnat úplně stejně jako to „opravdové“ ze zvířat. Zvířata se ale ušetří a tím se ušetří také příroda. K dispozici bude samozřejmě i normální maso, ale mnoho lidí určitě nezapomene ochutnat i tento pokus. Už dnes v některých kuchyním vytvářejí pokrmy, které vypadají jako z budoucnosti.