V Británii cíleně nakazili 34 lidí covidem-19. Sledování průběhu onemocnění má přinést nové poznatky

Ve Velké Británii byly na začátku roku 2021 provedeny experimenty se zdravými dobrovolníky, kteří byli záměrně a v kontrolovaném prostředí nakaženi nemocí covid-19. I přes etické obavy by vědecká studie mohla přinést další odpovědi k řešení probíhající celosvětové pandemie.

Co by měl výzkum přinést

Abychom byli schopni bojovat s pandemií covidu-19, musíme plně porozumět tomuto viru. Proto vědci po celém světě studují SARS-CoV-2 z různých hledisek. Nejvíce se tento virus studuje z genetické stránky, což vědcům pomáhá vyvíjet nové terapie a léky. Ještě důležitějším studiem je ale to, jak se vir SARS-CoV-2 chová v lidském těle.

Hlavním cílem této studie je získat nová data o nemoci covid-19 a pomoci vyvinout účinnější vakcíny proti této nemoci. Bohužel se to neobešlo bez kontroverzí kvůli rizikům, která testování na lidech doprovází.

Odměna pro dobrovolníky

Britští vědci úmyslně nakazili virem SARS-CoV-2 34 zdravých lidí ve věku 18–30 let. Každý z účastníků experimentu byl podroben důkladné lékařské prohlídce. Navíc si musel vyhradit 2 týdny času v izolovaném prostředí v Royal Free Hospital v Londýně. Jako náhradu za strávený čas v zařízení a za podstoupené zdravotní riziko dostal každý téměř 4 600 britských liber, tedy v přepočtu 130 000 Kč.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo se virem nakazí a kdo ne?

Téměř polovina lidí, kteří dostali nízkou dávku viru, se nenakazila a někteří z těch, kteří se nakazili, neměli žádné příznaky. První příznaky a pozitivní výsledky testu PCR se objevily již dva dny po expozici patogenu. Toto zjištění je v rozporu s informacemi o pětidenní inkubační době.

Někteří pacienti měli typické příznaky podobné chřipce, včetně bolesti v krku, rýmy a kýchání. Horečka se objevila pouze vzácně a nikdo netrpěl přetrvávajícím kašlem. Až 70 procent účastníků experimentu v různé míře ztratilo čich nebo chuť. Pět lidí mělo tyto příznaky déle než šest měsíců a jeden po dobu devíti měsíců.

Zdroj: https://www.nature.com/articles/d41586-022-00319-9