Na Měsíci měla být objevena životodárná tekutina. Informace o nálezu vody pochází z Číny a vyvolává řadu otázek

Na Měsíci měla být objevena životodárná tekutina. Informace o nálezu vody pochází z Číny a vyvolává řadu otázek

Senzace! Tým vědců, který vede Čínská akademie věd v Pekingu tvrdí, že našel pod povrchem Měsíce vodu. Měl ji najít čínský lander Chang’e-5, který ve vesmíru dostal velmi důležitý úkol. Čína ale není první, podobný modul Luna byl vypuštěn přitom již v roce 1976 tehdejším SSSR.

Na projektu pracují vědci z několika univerzit

O objevu vody na Měsíci informoval časopis Science Advances a na projektu se společně podílelo hned několik vědců z různých univerzit. Naše nejbližší těleso bylo dlouhou dobu považované za takové, které není pohostinné, nemůže na něm vzniknout život a je zcela bez vody. NASA byla první, a to již před několika lety, kdo řekl, že na Měsíci voda opravdu je.

Mohlo by vás zajímat:  Elon Musk sdílel na twitteru snímek rakety Falcon 9. Vidět ji tak lze ve skutečném měřítku

Čínský modul Chang’e-5 aktuálně zkoumá složení měsíčních hornin, aby se zjistilo, jestli je tato informace pravdivá. Tento modul přistál na Měsíci prvního prosince roku 2020 a cílem jeho mise bylo nasbírat co nejvíce informací a vzorků hornin, které se na jeho povrchu nacházejí. V laboratořích se pak budou všechny analyzovat, aby se potvrdilo, jestli se na Měsíci voda objevuje.

Jak se voda mohla dostat na Měsíc?

Už nyní se našly stopy vody, a to díky radarům, kamerám a optickému spektrometru, který zkoumá chemické a minerální složení hornin, které již měli vědci k dispozici. Objevili molekuly vody a jejich objev je velkolepý, protože se nepředpokládalo, že by voda na Měsíci mohla být. Nejvíce vody pak našli v mělkých vrstvách horniny.

Mohlo by vás zajímat:  UFO nepřestává fascinovat i děsit. Odborníci stále hledají odpovědi

Nejdříve si vědci mysleli, že se tam voda objevila, protože na Měsíc působil sluneční vítr, nakonec ale od této teorie opustili a raději si nechávají posílat informace přímo z Měsíce právě z Chang’e-5. Díky němu máme první vesmírnou misi, která by mohla přinést zvláštní objevy. Naposledy takto letěla Luna právě v roce 1976. Pokud se tak potvrdí přítomnost vody, vědci budou hledat možnosti, jak ji využít.

Zdroj: https://techcrunch.com/2022/01/11/chinas-change-5-probe-finds-on-site-evidence-of-water-on-the-moons-surface/, https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abl9174