Degustátoři poprvé ochutnali víno, které rok zrálo ve vesmíru

Degustátoři poprvé ochutnali víno, které rok zrálo ve vesmíru

Zajímalo vás někdy, jak asi chutná víno zrající ve vesmíru? Specialisté na degustaci tohoto ušlechtilého nápoje to měli možnost vyzkoušet. Kosmické víno, které zrálo ve vesmíru celý rok, se konečně dostalo zpátky na Zemi. Víno do vesmíru odcestovalo na konci roku 2019. Jednalo se celkem o dvanáct lahví červeného vína.

Znalcům víno chutnalo

Dodávka vína byla součástí iniciativy nazvané CommuBioS, jejímž cílem bylo zkoumat, jak tekutiny stárnou při nulové gravitaci. Zpět se víno vrátilo začátkem letošního roku. Tým vědců vedený Philippem Darrietem z Institutu vína měl tu čest provést degustaci pro výzkumné účely. Testujících vědců bylo dvanáct, stejně jako lahví vína.

Mohlo by vás zajímat:  Podívat se do vesmíru může každý. Internetové stránky nabízí unikátní snímky i zajímavá data

Jednohlasně se shodli na tom, že vína jsou skvělá. To znamená, že nápoj, který strávil přes čtrnáct měsíců ve vesmíru na Mezinárodní vesmírné stanici, se velmi dobře senzoricky vyvinul. Rozdíly proti „pozemskému“ vínu byly především v barvě, chuťově ale byla vína z vesmíru popisovaná jako bohatá, komplexní, sladká, harmonická a dlouhotrvající. Vůně byla rovněž hodnocená jako bohatá.

Do vesmíru cestovala i réva

Jedna z expertek na víno, Jane Ansonová z časopisu Decnater, dokonce naznačuje, že víno z vesmíru je vyzrálejší než stejně staré pozemské lahve. Víno, které zůstalo na Zemi, popisuje jako uzavřenější a chuťově mladší. Ve vesmírném vínu naopak odhalila víc květinových vůní. Vědci ale chtějí provést další fyzikálně-chemické analýzy, které by odhalily další rozdíly ve vůni, chuti i barvě.

Mohlo by vás zajímat:  Fascinující podobnost mezi lidským mozkem a vesmírem: pro síť neuronů i galaxie platí stejné zákony

Analýzy jsou samozřejmě stále v rané fázi, ale první závěry vypadají velmi slibně. Výzkum bude nadále pokračovat. Kromě dvanácti lahví vína vzlétlo do vesmíru také 320 kusů vinné révy, aby se otestovaly účinky mikrogravitace na rostliny. Réva strávila deset měsíců na vesmírné stanici a pár dní po návratu byla vysazená na Zemi. Výsledky jsou přinejmenším zajímavé – réva rychleji nasadila poupata a nyní roste rychleji než ta, která byla od začátku pěstovaná zde.

Zdroj: https://www.decanter.com/wine-news/petrus-wine-space-research-project-455239/