Nadměrné používání telefonu zatěžuje tělo a zvyšuje riziko nehody

Svět technologie je úžasný, své o tom vědí sami uživatelé, ale nadměrné užívání může vést ke zdravotním potížím. Lidé pracující v kancelářích jsou těmto vlivům obzvláště vystaveni. Často trpí bolestmi krku, očí nebo zad. Velice důležitou roli hrají časté přestávky a hlavně vhodné křeslo či židle. Pokud jste si mysleli, že uživatelé chytrých telefonů se vyhnou zdravotním potížím spojeným s užíváním telefonu, jste na omylu. I vás totiž mohou potkat zdravotní trable. Jaké mezi ně patří?

Bolest krku

Zamysleli jste se někdy nad tím, jakým způsobem ovládáte telefon a jak se na něj díváte? Naše poloha je většinou taková, že máme pokrčený krk a sledujeme zařízení s ohnutou hlavou. Po delší době se mohou dostavit bolesti spojené právě s krkem, který je v nepřirozené poloze. Ačkoliv to zní divně, měli byste udržovat telefon ve výšce očí, abyste eliminovali zdravotní potíže. Nejlepším způsobem je ale omezit používání telefonu na co nejmenší a nutnou dobu.

Mohlo by vás zajímat:  Telefon nás provází na každém kroku. Je důležité ukládat ho na bezpečná místa
Zdroj obrázku: Freepik

Bolesti spojené s palcem a prsty

Jaký prst je nejvíce namožený během používání telefonu? Jedná se o palec, který drtivě používáme při ovládání telefonu. Ať už píšete zprávy, hrajete hry, nebo brouzdáte po internetu či samotným telefonem, vždy se jedná o palce. Opakované a časté používání může vést k bolestem. Řešení je jednoduché, stačí omezit používání telefonu a využívat alternativy, jako jsou hlasové zprávy.

Dokonce byly zaznamenány případy, kdy zánět karpálních tunelů vznikl nadměrným používáním chytrého telefonu. Opět se snažte minimalizovat používání telefonu, nebo alespoň držet zápěstí v neutrální poloze.

Mohlo by vás zajímat:  Na tahle místa telefon nikdy nedávejte. Riskujete své zdraví i požár

Rozptýlení

Velmi častým důvodem dopravních nehod bývá užívání chytrého telefonu. To platí zejména při jízdě automobilem nebo přecházením po ulici či silnici, aniž bychom sledovali okolí. Z toho vyplývá jediné, nepoužívejte chytré telefony během jízdy. Pokud opravdu něco potřebujete vyřešit, udělejte to při stání na červené a v lepším případě zastavte někde, kde nebudete omezovat ani ohrožovat okolí. Pokud máte lepší infotainment, využijte tento prostředek pro ovládání hlasem nebo zavolejte někomu přes handsfree. Určitě nebuďte lhostejní ani k sobě, ani ostatním. Totéž platí, když jdete po přechodu pro chodce, po ulici nebo na cyklostezce.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350886/, https://health.clevelandclinic.org/text-neck-is-smartphone-use-causing-your-neck-pain/, https://www.healthline.com/health/smartphone-finger, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8483076/, https://www.edgarsnyder.com/car-accident/cause-of-accident/cell-phone/cell-phone-statistics.html