Diabetes je problematické a nebezpečné onemocnění. Podle pokynů lékaře s ním však můžete normálně žít. Samozřejmě je důležité brát léky, ale klíčem k boji proti této zákeřné nemoci je strava. Při kombinaci některých potravin byste měli být obzvláště opatrní, aby se váš stav nezhoršil.
Chronické a zákeřné onemocnění
Diabetes je onemocnění, které ovlivňuje metabolismus a je charakterizováno zvýšenou hladinou glukózy v krvi, za niž může abnormální produkce inzulínu. Cukrovka se vyznačuje abnormální transformací cukrů, bílkovin a tuků. Tento dlouhodobý stav vede ke komplikacím, poruchám a poškození těla, konkrétně se dotýká především očí, ledvin, srdce a krevních cév.
Neléčená cukrovka vede k vážným zdravotním problémům a nakonec ke smrti, a proto je prevence tak důležitá, a pokud již osoba onemocněla, je nutná okamžitá léčba a změna životního stylu. Ten je neoddělitelně spojen se stravou a je základem boje proti cukrovce, která je chronickým onemocněním a vyžaduje každodenní závazek.
Zdravé potraviny
Pokud bychom chtěli obecně říci, jaká by měla být strava diabetika, stačila by dvě slova – zdravá a vyvážená. Navíc i zdraví lidé můžou mít užitek z pravidel diabetické stravy. Osoba, která se potýká s cukrovkou, by se určitě měla vyhnout zpracovaným potravinám bohatým na cukry s vysokým glykemickým indexem a výrobkům obsahujícím nasycené mastné kyseliny.
V takové stravě by se měly objevit cereálie, hnědá rýže, tmavý chléb. Uvádějí se také přírodní mléčné výrobky bez přidaného cukru, jako jogurt, kefír, podmáslí. Zelenina v diabetické stravě je velmi důležitá – brokolice, květák, rajčata, okurky, salát, hrášek, mrkev a ředkvička. Konzumace této zeleniny se nejčastěji doporučuje syrová, stejně jako ovoce, které na rozdíl od populárních mýtů mohou jíst i lidé s cukrovkou.
Zdroj: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity