Riziko rakoviny zvyšují určité typy potravin. V jídelníčku je můžeme nahradit

Způsob našeho stravování a výběr konkrétních potravin mají samozřejmě vliv na naše zdraví a celkovou kondici. Dá se také říci, že některé druhy potravin mohou významně přispět ke vzniku rakoviny. Hovoří o tom i vědci.

Zapomeňte na průmyslově zpracované potraviny

Pro udržení optimální hmotnosti a tělesné i duševní kondice je důležitá pestrá a vyvážená strava s dostatkem minerálů a vitamínů. Takový jídelníček zároveň snižuje riziko řady civilizačních chorob, ke kterým počítáme třeba cukrovku, obezitu nebo také aterosklerózu či hypertenzi. Prevenci výskytu kardiovaskulárních chorob představuje například vyvarování se konzumace margarínu, bílého chleba, dále plnotučného mléka nebo také slazených nápojů sycených oxidem uhličitým.

Mohlo by vás zajímat:  Odborníci stanovili optimální teplotu pro jednotlivé místnosti. Zbytečné přetápění zatěžuje nejen peněženku

Hovoříme-li o potravinách, které mohou stát za vznikem rakoviny, objevují se na seznamu zejména průmyslově zpracované potraviny, například uzeniny, hotová a konzervovaná jídla, instantní polévky a jídla, slazené snídaňové cereálie, hotové omáčky na těstoviny apod. Obsahují totiž velké množství chemických látek v podobě barviv, aditiv a konzervantů a přídatných látek.

Zdroj obrázku: Freepik

Rizikem je strava plná cukrů, soli a nezdravých tuků

I vědci upozorňují, že pokud ve velké míře konzumujeme vysoce zpracované potraviny, vystavujeme se vyššímu riziku různých druhů rakoviny. Lidé o tom ale takto většinou příliš nepřemýšlí. Na tyto potraviny jako rychlou a levnou volbu, jak vytvořit jídelníček, navíc lákají všudypřítomné reklamy.

Mohlo by vás zajímat:  Přestat s kouřením dokáže každý. Hlavní je pevná vůle a dobrý plán

Podle studie britských vědců z Imperial College London’s School of Public Health strava plná jednoduchých cukrů, soli, nezdravých nasycených živočišných tuků a jiných látek vede ke vzniku rakoviny vaječníků, prsu či mozku. I když jasná souvislost nebyla prokázána, je zřejmé, že pokud vysoce zpracované potraviny omezíte, bude to mít na vaše zdraví rozhodně kladný vliv.

Zdroj: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/food-and-cancer-risk