Myčka nemusí umýt nádobí perfektně. Záleží na jejím používání

Už dlouhá léta patří myčka mezi základní spotřebiče, bez kterých si nelze každodenní život vůbec představit. Jen někdy po otevření dvířek po dokončeném mycím cyklu přijde šok v podobě neumytého nádobí. Jak je možné, že jsou hrnky, talířky nebo kastroly špinavé? Na vině může být zašpinění myčky vlivem zbytků potravin a mycích prostředků, roli hraje i nesprávné umístění jednotlivých kusů uvnitř přístroje. Jak se vyhnout těmto potížím a kam naskládat skleničky nebo prkénko?

Šetří čas a spotřebu vody

Proč využívat myčku? Především málokomu se chce mýt nádobí a trávit dlouhé hodiny týdně touto činností. Myčka zvládne umýt nastřádané nádobí za několik dní během malé chvíle. Výhodou je též nižší spotřeba vody, než je tomu během ručního mytí, které je vysoce neefektivní. V době vysokých cen elektřiny se navíc doporučuje myčku zapínat až ve chvíli, kdy je opravdu zcela zaplněná. Umisťování má ale svá pravidla, protože jinak může hrozit nedokonalé očištění a hrozí domývání ručně. Jak skládat nádobí do myčky a co je nutné udělat jako první?

Mohlo by vás zajímat:  Při dechové zkoušce může přijít překvapení. Test někdy vyjde pozitivně i bez požití kapky alkoholu
Zdroj obrázku: Freepik

Očištění od hrubých nečistot a zbytků

To, že někdo nechá na talíři nedojedené jídlo, brambory, knedlíky nebo maso, ještě neznamená, že tyto zbytky patří spolu s nádobím do myčky. Ucpaný odpad od myčky patří mezi nejčastější závady, k tomu mastnota a hrubé nečistoty zanáší stěny vnitřního prostoru, což vede k nedostatečně umytému nádobí. Nejsnazší je používat při vkládání nádobí do myčky stěrku, kterou se setřou zbytky z povrchu talířů do koše. Extrémně znečištěné nebo zaschlé talíře se musí lehce omýt. Jinak se ale špinavé nádobí do myčky předmývat nemusí.

Mohlo by vás zajímat:  Než se objevil Facebook: přelom tisíciletí otevřel cestu online komunikaci, založit profil a chatovat mohl každý

Pravidla pro čisté nádobí

Dokonale čistého nádobí se nedocílí ani nesprávným umístěním. Myčka má dvě patra, do horního se musí naskládat hrnečky, šálky nebo sklenice. Příbory se vkládají do košíku, který je k tomu určený a patří do spodní části. Nože, kromě kuchyňských, lžíce a vidličky v koši nezpůsobí poškrábání ostatních věcí v myčce, přičemž se staví špinavými částmi směrem nahoru. Talířky a misky se umisťují svisle, velké talíře do spodní části pod menším úhlem, pánve a hrnce dnem nahoru na vnější strany. Prkénko, vyjma dřevěného, se ukládá do zadní části kolmo k talířům, aby nedošlo k blokování vrtule nebo odtoku.

Zdroj: https://www.treehugger.com/how-to-go-green-dishwashers-4858255