Lák z okurek je plný vitamínů. Pomáhá proti kocovině a podporuje trávení

Lák z okurek po prohýřené noci. To je zřejmě nejtypičtější použití nálevu z kyselých okurek, ale šťáva z nakládaček má mnoho benefitů pro zdraví, a nejen po alkoholovém přešlapu. Nálev působí blahodárně na podporu obranyschopnosti těla a pomáhá regulovat trávení. Tím však výčet pozitivních vlastností rozhodně nekončí. Nálev nepatří do výlevky, protože pomůže s mnohými neduhy. Proč jej nevylívat a jaké výhody má jeho pravidelné pití?

Nálev z nakládaček

Lák vzniká při nakládání a fermentaci okurek, přičemž má velmi specifickou a nakyslou chuť, vyniká silným, až nepříjemným aromatem. A zatímco jedni na nálev nedají dopustit, jiní nepozřou ani doušek, protože je na ně šťáva příliš agresivní. Tento nápoj obsahuje celou řadu blahodárných látek, zejména vitamíny skupiny B a také vitamín A, jehož nedostatek v těle vede k šerosleposti a k makulární degeneraci, nadto chrání před rozvojem rakoviny plic nebo děložního čípku.

Mohlo by vás zajímat:  Odborníci se shodují: telefony jsou hrozba, kterou je třeba omezit
Zdroj obrázku: Freepik

Pro posílení imunity

Nálev obsahuje též minerály, především hořčík, který je zodpovědný za fungování nervové soustavy a posiluje kognitivní funkce mozku. Dalším důležitým prvkem je železo, které je zásadní při tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, při jeho nedostatku pak mohou lidé trpět bolestmi hlavy, ale také chudokrevností. Cenné látky doplňuje vitamín C, který je motorem obranyschopnosti těla a posiluje organismus před infekcemi zejména v podzimním a zimním období.

Pro lepší trávení i proti kocovině

Pravidelné popíjení nálevu z kyselých okurek je možností, jak snížit bakteriální infekce v těle a podpořit bakteriální střevní mikroflóru. Právě se stavem střev totiž souvisí imunita a probiotické bakterie vytváří tělu štít proti infekcím. Nálev z okurek se používá pro hubnutí, protože zrychluje metabolismus, vylučuje toxiny z těla a navozuje pocity sytosti. Obsah důležitých látek pomáhá i při kocovině, nesmí se však pít více než 200 mililitrů v jedné dávce. Nálev se může pít každodenně, nesmí jej však pít pacienti s vysokým krevním tlakem nebo s ledvinovými potížemi, protože lák obsahuje vyšší množství sodíku.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/6-health-benefits-of-drinking-pickle-juice/