Globální oteplování má nečekaný dopad na produkci mléka. Vědci ale přicházejí s řešením

Rostoucí teploty vlivem globálního oteplování znamenají problém. A to v každé sféře života a dění na Zemi. Od vlivu na mořské proudy, stav hladin vodních ploch, podnebí, různé pásy po rostliny a živočichy včetně nás. Zvyšující se teploty způsobují extrémní horka a sucha, kdy čím dál tím více lidí umírá vlivem vln veder. Extrémní počasí způsobuje i častější a silnější bouřky, včetně zvýšeného výskytu tornád na místech, kde dosud byla vzácná, viz loňské tornádo síly F4. Extrémní sucho má i negativní vliv na růst trávy, která slouží jako pastva pro dobytek.

Výše zmíněné problémy poukazovaly na negativní dopady na planetu a lidstvo, ale jak to souvisí s krávami a produkcí mléka? Zvýšení teplot může postihnout nemile dojnice. Zvyšování teploty může

  • snížit produkci mléka,
  • způsobit nemoc,
  • další problémy u dojnic.

Větší teplota, menší chuť k jídlu

Jak můžeme sami na sobě zpozorovat, při větších teplotách máme sníženou chuť k jídlu. Totéž platí i o krávách. Pokud jsou přehřáté, mají sníženou chuť k jídlu, která vede k nižší produkci o 50 %, a v extrémních případech až o 70 %!

Zdroj obrázku: Freepik

Při hledání zbývajících 20 % provedli vědci pokus se 48 holštýnskými kravami ustájenými ve stáji s řízenou teplotou. Během dvou týdnů byly tyto krávy vystaveny teplotě zhruba 36 °C, zatímco ostatní byly ustájeny v neutrálních podmínkách. Všechny krávy byly dojeny dvakrát denně a byly sledovány od vitálních funkcí až po jejich váhu, příjem krmiva a dojivost. Výzkum byl publikován v Journey of Dairy Science.

Výsledek

Produkce mléka byla rozdílná přesně tak, jak se předpokládalo. Krávy vystaveny vyšší teplotě měly menší produkci a vyšší hladinu inzulínu. Méně jedly a pily. Když vědci analyzovali vzorky krve, během tří dnů byla zjištěna vyšší střevní propustnost, která může způsobit zánět u krav z důvodu imunitního systému, který zareaguje na setkání s bakteriemi.

Vědci přišli na zmírnění reakcí

Vědci našli způsob, jak zmírnit tuto reakci krav na teplo. Když krmili krávy vystavené vyšším teplotám speciální směsí organických kyselin a čistých rostlinných látek, jejich střeva byla méně propustná a produkce mléka tak byla vyšší.

Toto dietní řešení by mohlo pomoci vyřešit výše zmíněné problémy spojené s vyššími teplotami.

Zdroj: https://theconversation.com/how-climate-change-will-affect-dairy-cows-and-milk-production-in-the-uk-new-study-101843