Ohřev v mikrovlnce vyvolává zbytečné obavy. Těmto profláknutým mýtům stále lidé věří

O mikrovlnkách se šíří spousta mýtů, a dost lidí jim dokonce i věří. Dneska se podíváme na ty nejprofláknutější z nich a už teď vám můžeme říct, že prakticky žádný není pravdivý.

Způsobuje mikrovlnka rakovinu?

Odpověď je jednoznačně ne. Tento mýtus začal před několika lety kolovat prostřednictvím e-mailu. A už se dostal za tu dobu k tolika lidem, že mu začali věřit. Nicméně opravdu se není čeho bát. Mikrovlnky používají ke svému fungování radiofrekvenční záření, které je kolem vás, ať už máte mikrovlnku, nebo ne.

Jsou potraviny z mikrovlnky nebezpečné?

Podle tohoto mýtu by měly být všechny potraviny, které projdou mikrovlnkou, radioaktivní nebo obsahující chemikálie, které do jídla proniknou z nádobí. Jelikož vlny, které trouby produkují, jsou elektromagnetické, tak vaše potraviny rozhodně nemohou ozářit do radioaktivní podoby. Co se týká prosakování chemikálií do potravin, ani zde není riziko velké, pokud používáte nádobí, které je vhodné do mikrovlnky.

Zdroj obrázku: Freepik

Ničí mikrovlnná trouba živiny v potravinách?

Tohle tvrzení je sice pravdivé, jenže má to i své ale. Jelikož se živiny rozkládají tak, že na ně působí teplo, pak je zničí jak vaření, tak pečení a další jiné tepelné úpravy jídla. Tudíž ano, tento mýtus je sice pravdivý, jenže napůl. Jelikož k ohřívání používá velmi málo času, tak je vysoce pravděpodobné, že vám v jídle zůstane více živin než u jiných způsobů přípravy

Dokáže mikrovlnka změnit DNA?

Na sociálních sítích se už pár let objevuje experiment malé holčičky, který údajně dokazuje, že mikrovlny ohřejí vodu a změní ji natolik, že následně zabije rostlinu. To ovšem nebude způsobenou žádnou změnou DNA. Jde o proces, kdy se rozvibrují molekuly v jídle, ale rozhodně nemění jejich strukturu.

Znáte ještě nějaké podobné mýty? Dnes jsme pro vás vybrali ty nejznámější, ale určitě se ještě nějaké zajímavé najdou.

Zdroj: https://grow.cals.wisc.edu/deprecated/five-things/the-top-five-myths-about-microwave-cooking