O data a nastavení v prohlížeči můžeme přijít kdykoli. Záloha a zabezpečení tomu předejdou

Natavení internetového prohlížeče je velice citlivá záležitost, stačí jedna chyba a můžete přijít o citlivá data. Správné nastavení prohlížeče obsahuje několik experimentů a chybných startů. Jakmile to uděláte, nechcete, aby se něco zničilo. Jaké běžné chyby mohou stát za zničením nastavení vašeho prohlížeče?

Absence zálohy dat a nastavení prohlížeče

Hodně uživatelů neřeší oblast zálohování dat a nastavení. Nikdy totiž nevíte, kdy může nastat nějaký problém, například infikování malwarem nebo různé pády systému, které mohou poškodit váš prohlížeč společně s jeho nastavením a daty. S novou instalací můžete sice obnovit svůj prohlížeč, ale bez předchozích dat a nastavení. Proto buďte chytřejší a připravte se na takovou událost. Stačí využít funkci synchronizace vašeho prohlížeče, díky čemuž zálohujete záložky, nastavení, hesla, motivy atd.

Mohlo by vás zajímat:  Utopený telefon není konec světa. Zachrání ho běžná surovina z kuchyně

Postup pro nastavení zálohy v prohlížeči Chrome je následující. Synchronizujte své nastavení s účtem Google pomocí Nastavení -> Vy a Google -> Zapnout synchronizaci. V prohlížeči Firefox postupujte přes Nastavení -‍> Synchronizace -> Přihlásit se k synchronizaci.

Zdroj obrázku: Freepik

Nechráníte svůj prohlížeč

Jakékoliv sdílení plochy s ostatními může pro vás znamenat nebezpečí. Úmyslem nebo náhodou může tato osoba smazat všechna vaše data společně s vaším nastavením, nehledě na to, že může získat vaše citlivá data. Jak postupovat v takovém případě? Prohlížeč Chrome nemá vestavěnou funkci zámku profilu, takže jsou uživatelé nuceni využít služeb aplikací třetích stran, jako je například Browser Lock. Chcete-li chránit Firefox heslem, přejděte do Nastavení -> Soukromí a zabezpečení -> Přihlašovací jména a hesla. Zde povolte Použít primární heslo a následně se zobrazí výzva k nastavení.

Mohlo by vás zajímat:  Aplikace OneDrive pro Android soubory bezpečně uloží, je možné je sdílet i skrýt

V nastavení Chrome můžete využít funkci hosta. Stačí kliknout na svůj profilový obrázek v pravém horním rohu vedle tří teček. Zvolte Host v části Jiné profily a pak, i když s někým sdílíte svůj počítač, nebude mít dotyčný přístup k nastavení prohlížeče ani datům. Jaké další chyby ještě děláme?

  • Synchronizace a import dat bez plánování.
  • Zapomenutí hesla pro synchronizaci.
  • Obnovení výchozích nastavení.
Zdroj: https://www.greengeeks.com/tutorials/how-to-backup-and-restore-all-settings-in-google-chrome/