Játrům škodí kromě alkoholu také některé druhy potravin

Každý ví, že alkohol není pro lidský organismus nijak zdravé pití. Primárně má negativní vliv na zdraví jater. Zároveň to ale neznamená, že když se alkoholu zcela vyhnete, budete mít játra zdravá. Škodit jim můžete i něčím jiným. Třeba potravinami. Nakonec se ukáže, že dost možná by byla lepší ta sklenka. Čemu se tedy vyhnout, pokud chcete myslet na své zdraví?

Maso

Mysleli jste si, že maso je zdravé a mělo by tvořit základ jídelníčku? Samozřejmě se nemýlíte, ale je třeba vědět, jaké maso je to pravé. Výhradně to libové. Tučné druhy masa totiž mohou být pro játra velkou zátěží. Kromě toho je tu riziko obezity a vysokého cholesterolu. Pozor proto na krkovice, bůčky, ale třeba kachní maso s kůží. Když už tyto druhy, tučné části raději odstraňte.

Mohlo by vás zajímat:  Uber zvažuje přijímání kryptoměn jako platidla. Podle CoinMarketCap hodnota krypto trhu neustále roste

Fast food

Pokud k jídlům z fast foodu přistupujete jako k nouzovce, když potřebujete rychle něco do žaludku, je to akceptovatelné. Když se ale z návštěvy fast foodu stane standard, výrazně škodíte svému zdraví. Takové jídlo obsahuje často mnoho soli, cukrů, konzervantů. A dále mu nepřidá ani nezdravá příprava – často smažení v přepáleném oleji. Tohle jídlo je pro játra pořádná rána. A že takzvané junk food může způsobovat rakovinu, už také není žádným tajemstvím.

Zdroj obrázku: Freepik

Perlivé slazené nápoje

Každému teče doma z kohoutku čistá kvalitní voda. Přesto místo toho kupujeme perlivé, mnohdy i slazené nápoje. Právě ty jsou ale taktéž značným rizikem pro játra. A je jedno, zda jsou plné cukru, nebo chemických sladidel. Ani jedno není pro játra a celkově naše tělo dlouhodobě zdravé. Chuť těchto nápojů je často vyladěna k dokonalosti, aby je lidé kupovali znovu a znovu.

Mohlo by vás zajímat:  Telefon z druhé ruky nese rizika, někdy je však lepší než nejnovější model

Grilovaná jídla

I zelenina může být svým způsobem škodlivá. A to kvůli nesprávné přípravě. Tou je třeba grilování na dřevěném uhlí. Odkapávající tuk na rozžhavené dřevo začne vytvářet nebezpečné látky, které se dostávají zpět do jídla. A to nemluvíme o černých spáleninách. Když už grilovat, tak nejlépe na grilu elektrickém.

Zdroj: https://www.myliverexam.com/en/avoid-this-food-if-you-want-to-preserve-your-liver/