Tři kroky, díky kterým budou fotografie na telefonu vypadat vždy profesionálně

Dávno jsou pryč doby, kdy profesionální fotografové museli trávit dlouhé hodiny v temných komorách zvětšováním a vyvoláváním fotek, které předtím udělali. A které ani neměli možnost si předtím prohlédnout, takže každá fotka byla svým způsobem překvapením. I dnešní mobily fotí lépe než spousta historických fotoaparátů, nehledě na to, že jsou schopné samy od sebe rozpoznat obličeje lidí nebo jiné důležité objekty, na které se jako fotograf zaměřujete, a na ty správně zaostřit. I tak však existuje několik triků, které vašim fotkám dodají ještě větší punc profesionality.

Mohlo by vás zajímat:  Tlačítko pro vnitřní cirkulaci vzduchu zefektivní funkci klimatizace v autě

Nastavení bílé

Mobily se snaží bílou nastavovat automaticky, ale ne vždy se jim to povede správně. Kromě toho nemusí správně rozpoznat, jaký záměr s výslednou fotografií máte a jakou jí chcete dodat atmosféru. Právě nastavení bílé barvy v tomhle směru udělá hodně, z jednoho snímku tak může vyjít fotka s romantickou, nebo naopak lehce mrazivou atmosférou. Bílou pak můžete později upravit v různých editorech, ale profesionálové se na ni zaměřují už při focení. Šetří si tak práci a zároveň mohou fotku lépe přizpůsobit obrazu svému.

Mohlo by vás zajímat:  Dlouhá a složitá hesla jsou nejbezpečnější. Podle jednoduchých pomůcek si je zapamatujeme
Zdroj obrázku: Freepik

Krok stranou

K získání dokonalého obrázku někdy stačí udělat krok stranou, skrčit se nebo naopak vylézt třeba na lavičku. Profesionální fotografové vědí, že perspektiva udělá hodně, a navíc se s ní velmi obtížně pracuje v postprodukci, byť některé moderní programy už umožňují i omezené úpravy tohoto typu. Chcete-li fotit jinak než ostatní, právě změna perspektivy vás od nich dokáže odlišit.

Stativ nebo selfie tyč

Udržet foťák nebo telefon v ruce není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Zejména při snímcích s delší expozicí. Stativ, byť malý, nebo třeba selfie tyč vám v tomhle směru mohou hodně pomoci. Fotky pak nebudou šejdrem, nebude se vám rozbíhat kompozice a celkově budou působit o poznání profesionálněji než snímky pořízené bez stativu.

Zdroj: https://smartphone-photography.com/25-tips-to-make-your-smartphone-pictures-look-professional/