Většina lidí tráví svůj čas spíše uvnitř budov než venku. Je to prosté, vypočtěte si čas strávený spánkem, k tomu připočtěte další dobu, kterou trávíte právě v kuchyni vařením, k tomu třeba nějaký koníček ve volném čase a už máte před sebou finální dobu strávenou uvnitř budovy. V drtivé většině bude toto číslo mnohem větší než čas strávený venku. Při pandemii covidu-19 bylo toto číslo ještě vyšší. Proto bychom měli více dbát na kvalitu ovzduší uvnitř. Podle studií patří plynový sporák k největším viníkům znečištění.
Co se uvolňuje při vaření na plynovém sporáku
Jakmile zahájíte proces ohřevu jídla, začnou se uvolňovat drobnější částice PM10 nebo PM2,5, což může způsobovat dýchací potíže. Veškeré vaření by mělo probíhat v dobře větrané místnosti, a pokud vás něco dráždí, okamžitě otevřete okna. Podle výzkumu vaření na plynu způsobuje dvakrát více PM2,5 než elektrický sporák. Vedle toho produkuje také oxidy dusíku, oxid dusičitý, oxid uhelnatý a formaldehyd.
CO je neviditelný plyn bez zápachu, který způsobuje:
- závratě,
- bolesti hlavy,
- únavu,
- dezorientaci.
V mnoha případech hrozí i smrt. Nízká expozice CO může zhoršit kardiovaskulární onemocnění u lidí s ischemickou chorobou srdeční a dalších zranitelných jedinců.
Astmatici a děti jsou ohrožení znečištěním plynovým sporákem
Plyn uvolňuje spoustu toxických chemikálií, včetně výše zmíněných PM2,5, NO2, CO, formaldehydu a dalších. Podle výzkumu všechny tyto chemikálie mají negativní dopad na zdraví. Podle výzkumu při použití plynových vařičů je zde větší pravděpodobnost, že dítě bude mít potíže s astmatem. Domácnosti s nižším příjmem využívají možnost levného topení a méně větrají, což vede právě k rozvoji astmatu a vzniku dalších potíží.
Pouhé větrání nestačí
Kamna jsou jediným velkým vnitřním plynovým spotřebičem, který nemusí být odvětrávaný venku. Instalace a následné použití digestoře nemusí nutně znamenat vyhraný boj. Co můžete využít, je použití indukční desky místo stávající plynové.
Zdroj: https://www.vox.com/energy-and-environment/2020/5/7/21247602/gas-stove-cooking-indoor-air-pollution-health-risks