Inteligentní kamera si během fotbalového zápasu spletla balón s plešatou hlavou

Inteligentní kamera si během fotbalového zápasu spletla balón s plešatou hlavou

O tom, že ani umělá inteligence není neomylná, se přesvědčili diváci fotbalového zápasu ve Skotsku. Došlo zde k celkem vtipné příhodě, kdy si inteligentní kamera spletla plešatou hlavu rozhodčího s balónem a prakticky větší část zápasu byla centrem dění právě hlava tohoto chlapíka. Někteří fanoušci to brali s humorem, ale velká část se po tomto zápasu nebránila i ostřejším slovům a nadávkám.

Inteligentní kamery ve sportovních zápasech

Inteligentní kamery se používají pro zaznamenávání sportovních zápasů už nějakou dobu a pro její použití se rozhodl i skotský fotbalový tým Inverness Caledonian. Jelikož v době zápasu byla pandemie v plném proudu, sáhli po tomto řešení, aby se zápas mohl dostat k co největšímu počtu fanoušků. Jenže jejich premiéra při použití této technologie vedla k povedenému faux pas a komické situaci na hřišti.

Mohlo by vás zajímat:  Kupovat jídlo v obchodě je přežitek. Aplikace nabídnou dovoz až domů, nechybí ani zajímavé recepty
Zdroj obrázku: Freepik

Místo míče po celý zápas plešatá hlava rozhodčího

Jelikož se zápas odehrával v době pandemie a byla zrovna platná všemožná opatření, konal se bez podpory televizního štábu, a vše tedy leželo na bedrech právě zmíněné inteligentní kamery. Ta je za normálních okolností nastavena a naprogramována tak, že bez problému rozezná míč na hřišti a neustále se na něj zaměřuje. Ovšem, nikdo nepočítal s tím, že jeden plešatý chlap dokáže kameru takto rozhodit. Diváci si tak museli během tohoto zápasu zvyknout na to, že v tomto fotbalovém zápasu nehraje míč hlavní roli. Dokonce přišli o jeden gól, který kamera nezaznamenala.

Mohlo by vás zajímat:  Platební karty ušly velký kus cesty. Dnes jsou bezpečné více než kdy dřív

Jak sami vidíme na tomto případu, umělá inteligence nám sice může hodně ulehčit život, ale nemůžeme se na ni stoprocentně spolehnout a minimálně ještě nějaký čas, než bude vše doladěné k dokonalosti, budeme muset spoléhat na lidskou přítomnost.

Zdroj: https://indianexpress.com/article/trending/trending-globally/ai-camera-mistakes-referees-bald-head-for-ball-follows-it-through-the-scotland-match-6911260/