Brousit nůžky alobalem nebo brusným papírem je oblíbená rada. Ve skutečnosti funguje něco jiného

Každý z nás má doma hned několik nůžek, které používáme k nejrůznějším účelům. Nezáleží na tom, jestli jsou na papír, látku, do kuchyně, nebo na zahradu. Všechny potřebují alespoň jednou za čas důkladně nabrousit. Odborné ošetření je poměrně drahé, ale můžete si poradit i doma. Oblíbenou metodou je stříhání alobalu nebo brusného papíru. Funguje to? Jaká metoda je nejlepší?

Nůžky a alobal

Hliníková fólie je v domácnosti užitečná. Nůžky ve skutečnosti nenabrousí, ale budou díky ní lépe fungovat. Vyčistí čepele a odstraní malé nečistoty z ostří. Pro nabroušení čepelí potřebujete materiál, který bude tvrdší než ocel, ze které jsou nůžky vyrobené. Hliníková fólie rozhodně touto věcí není. Jestli chcete nůžky jen důkladně vyčistit, můžete ji použít a jednoduše s ní několikrát alobal přestřihnout. Nůžky sice nebudou ostré, ale budou rozhodně lépe střihat.

Zdroj obrázku: Freepik

Nůžky a brusný papír

Další oblíbenou metodou je použití brusného papíru. List brusného papíru můžete použít stejně jako alobal. Musíte se jen vždy ujistit, že nůžky přejely po celé délce ostří, a střihnout je zapotřebí 15–20krát, abyste viděli dobrý výsledek. Během procesu otírejte čepele nůžek vlhkým hadříkem, abyste odstranili všechny nečistoty. Nebojte se, tato metoda nůžky nepoškodí. Ale stejně tak nebudou dokonale nabroušené, protože na to byste museli čepel naklonit.

Jak správně nabrousit nůžky?

Existuje několik způsobů, jak nůžky naostřit. Nůžky lze rozebrat a nabrousit na brusném kameni. Musíte ale dbát na správný úhel. Druhou a mnohem jednodušší možností je brousek na nůžky (například Fiskars). Pro domácí použití jde o nejlepší možnost, kterou máte. Je to rychlé, jednoduché a brousky jsou poměrně levné. Jestli si nejste jistí a chcete mít ostré nůžky, jednoduše je odneste k odborníkovi, který vám je na počkání nabrousí. Musíte jen počítat s trochu vyšší cenou.

Zdroj: https://www.wikihow.com/Sharpen-Scissors