Maso si sice budete moct dopřávat i za sto let, ale možná nebude z krávy nebo prasete. Už dnes totiž existují firmy nebo výrobny, které se maso vyrobí na 3D tiskárně. Používají k tomu zvláštní technologii. Možná už jste slyšeli o masových hamburgerech nebo obalovaném kuřecím mase, které se pěstují v laboratořích za zvláštních podmínek.
Japonští představili nejnovější kousek
Vědci v Japonsku se pochlubili steakem Wagyu. Je to název několika plemen skotu, který se vyznačuje kvalitou mramorového masa, které stojí mnoho peněz. Nyní se naskýtá možnost ho ochutnat i takovým lidem, kteří by si ho normálně nemohli dovolit. A to díky technologii biotisku, která dokáže masu přidat právě charakteristický vzhled.
Představíme technologie, která to dokáže. Tiskne živé buňky, které jsou krmeny a také povzbuzovány k diferenciaci do typů buněk. Nakonec se tak dostanou do tkání požadovaných zvířat. Odborníci odebrali kravám Wagyu kmenové buňky. Ty byly inkubovány a proměnily se v typ buněk, které jsou potřebné k vývoji vláken, tuku i cév. Naskládaly se do 3D, aby se podobaly oblíbenému mramoru.
Technika připomíná výrobu bonbonů Kintaro-ame
Bonbony, které jsou vyrobené podobnou technikou, připomínají dlouhé rohlíky a až na konci procesu výroby se krájí na malé kousky. Tím se umožní vysoké přizpůsobení složité struktury masa a tím se vytvoří slavný mramor Wagyu, ale maso je jinak velké a také obsahuje jiné množství tuku v mase.
Tato technologie je vylepšená a díky tomu mohou maso ochutnat i lidé, kteří ho jinak neochutnají. Může tak snadno upravit také podíl masa a tuku. Zní to jako velký plán do budoucna. Konečný produkt totiž chutná jak originální kousek masa a přitom bude stát o mnoho méně peněz. Steaky z masa krav Wagyu jsou jinak velmi drahé, pokud si je dopřejete v restauraci. Možnost ochutnat toto vynikající maso budou mít i lidé z chudších vrstev.
Zdroj: https://www.insideedition.com/scientists-in-japan-are-3d-printing-meat-and-hope-to-replicate-wagyu-beef-70590