Plyn při vaření ušetří i maličkosti. Roli hraje nádobí i velikost hořáku

Sklokeramické desky jsou velmi populární, ale mnoho lidí má stále doma plynový sporák. Vaření na plynu je pohodlné a pro lidi na vesnicích nebo samotách spolehlivé. Nepotřebujete k tomu totiž elektřinu, která může na odlehlých místech republiky často vypadávat. Všechno se nyní zdražuje, včetně plynu. Proto byste se měli naučit, jak s ním šetřit.

Před vařením si připravte všechny suroviny

Mnoho lidí začne vařit a během toho odbíhají pro další suroviny, krájí je a vaří za pochodu. Mnohem lepší je u plynu (i dalších sporáků) dát dohromady vše, co potřebujete na uvaření daného jídla. Všechno si připravte a nebudete muset nikde pobíhat. Bude to pro vás nejen pohodlnější, ale také ušetříte na plynu.

Dávejte si pozor na únik plynu

Pravidelná kontrola netěsností je jedním z nejlepších způsobů, jak nepřijít o žádný cenný plyn na vaření. Dělejte kontrolu regulátoru, potrubí i hořáků. Jestli budou vykazovat malé či větší úniky, měli byste ihned zajistit nápravu. Díky tomu budete v noci lépe spát a navíc hodně ušetříte za plyn, protože o žádný samovolně nepřijdete.

Zdroj obrázku: Freepik

Nádobí vždy otřete do sucha

Je to možná zvláštní, ale mokré nádobí může být rozdílem mezi úsporou a plýtváním plynem. Nádobí, které má na povrchu nějaké množství kapek vody, spotřebuje více plynu. Musí totiž zajistit, aby se voda odpařila, a až potom se začne hrnec nebo pánev správně zahřívat. Přitom stačí, abyste nádobí vždy před použitím otřeli do sucha.

Používejte dost velké hrnce

Při vaření vždy používejte mírný plamen, který vám bude zaručeně stačit. Jídlo uvaříte a zároveň ušetříte. A vždy používejte hrnec, který zakryje celý hořák. Díky tomu nebudou teplo a plamen unikat kolem hrnce, čímž by docházelo ke zbytečnému plýtvání. Zkuste těchto pár triků a budete zaručeně velmi spokojení. Uvaříte své rodině a ušetříte peníze, které můžete využít, na cokoli jen chcete.

Zdroj: https://www.vanguardngr.com/2018/07/effective-tips-on-saving-cooking-gas/