Majonéza si nevysloužila nejlepší renomé kvůli svému vysokému obsahu kalorií. Pokud vám záleží na udržení zdravé váhy, možná byste se měli zamyslet nad její konzumací. V dnešním článku se podíváme na několik zajímavých faktů o majonéze, které vám mohou pomoci se rozhodnout, zda ji zařadit do svého jídelníčku, nebo raději sáhnout po zdravější náhradě.
Sentimentální chuť
Hustá emulze vytvořená kombinací oleje a vaječných žloutků má široká kulinářská využití. V mnoha domácnostech se dodnes připravují pokrmy, které se nikdo neodváží ochutit jinak než majonézou. Klasikou vánoční kuchyně je zeleninový salát s majonézou, vejci nebo sledi v majonéze.
Mnoho lidí při vzpomínce na majonézu polyká nasbírané sliny. Někteří lidé, hlavně ti, kteří si hlídají štíhlou linii, si mohou jen smutně povzdechnout. To, že je majonéza kalorická, není jen mýtus. Koneckonců vychází z kombinace oleje a vaječných žloutků, které také obsahují velké množství tuků. Majonézu však můžete snadno nahradit bílým přírodním jogurtem.

Zdravotní vlastnosti
Majonéza je zdravá, ale pouze v malém množství. Čajová lžička, nebo dokonce lžíce majonézy nezničí naši postavu, pokud z toho nebudeme mít každodenní rituál. Majonéza by měla být zařazena na seznam svátečních lahůdek. Majonéza, která je vytvořena kombinací produktů, které oplývají zdravými nenasycenými mastnými kyselinami, je pokladnicí vitamínů rozpustných v tucích. Najdeme v ní vitamíny A, D, E a K, jakož i tři prvky důležité pro zdraví: draslík, selen a sodík.
Majonéza, která je vytvořena kombinací kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena a vaječného žloutku, je vysoce kalorická, ale chutná verze čistého zdraví. A na rozdíl od všeobecného přesvědčení nemusí být z nabídky vyloučena. Musíte ji však konzumovat s mírou. V přiměřených dávkách nejenže neublíží, ale dokonce pomůže.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/healthyeats/healthy-tips/2011/07/mayo-good-or-bad